



Tuesday 17 February 2009

	8.00 am	Registration desk open
1 ½ hours	9.00 am 15 mins	MC Announcements & Welcome Jenny Brockie – Journalist/ TV -SBS Official Opening (Government Minister – TBC)
	9.15 am 20 mins	Setting the scene: Overview of the Issues Josh Byrne – Environmental Scientist/ Media
	9.35 am 55 mins	Environment – Overall Research USA – Urban Forests and impacts on Carbon, Water, Heat island <i>Dr Greg McPherson, USDAF</i>
	10.30 am 30 mins	Morning Tea
1 ½ hours	11.00 30 mins	Environment – Urban GreenScapes and Green House Gases- can plants have an impact? <i>Dr Stephen Livesley – University of Melbourne</i>
	11.30 30 mins	Health and Wellbeing : NGIA Research review and Gap analysis <i>Professor Allyson Holbrook – University of Newcastle</i>
	12.00 30 mins	Health: How Plants affect people Associate Professor Mardie Townsend - Deakin University
	12.30 45 mins	Lunch
1 ¾ hours	1.15 pm 30 mins	Planning : Australian Backyards_ Urban Greenspace is being limited by building regulations and developers. <i>Prof Tony Hall -Griffith University</i>
	1.45 pm 25 mins	Planning: Local Government issues and GreenSpace Development Philip Hewett- Newcastle City Council – Urban Forestry NSW
	2.10 pm 50 mins	CASE STUDY: Who has done it well? – what are the key successes and benefits flowing from increased Urban GreenScapes Adam Schwerner, City of Chicago
	3.00 pm 30 mins	Afternoon tea
1½ hours	3.30 1.25 hours	What actions are needed in Australia – Panel x 6 convened by Jennie Brockie (Byrne, McPherson, Hewett, Schwerner, Prince, Townsend with audience participation)
	4.45 pm 15 mins	Wrap up and conclusion
	5.00 pm	Symposium close